IP video domofon Hikvision

Domofon je prvi stik z obiskovalcem stanovanjskega, lahko pa tudi poslovnega objekta, zato je pomembno, da je do uporabnika prijazen, zanesljiv in vzdržljiv. Predstavlja tudi varnostno prepreko med stanovalci in obiskovalci ter tudi morebitnimi nepridipravi.

V nadaljevanju vam predstavljamo rešitev IP video domofona, ki je izjemno enostavna za vsakodnevno uporabo.

Video domofonski sistem, ki se najpogosteje uporablja, omogoča poleg govorne komunikacije med klicateljem in klicočim tudi prepoznavo s pomočjo vgrajene kamere v pozivni enoti na vhodu. Na objektih, na katerih so nameščene tudi varnostne kamere in oba sistema uporabljata IP komunikacijo, je smotrno oba sistema povezati. To uporabniku omogoča upravljanje in nadzor obeh sistemov preko skupne aplikacije. Za takšne rešitve v Sintalu priporočamo opremo renomiranega proizvajalca Hikvision in aplikacijo Hik-Connect.

Zgradba IP video domofona Hikvision in prednosti
Zgradba IP video domofona je zelo enostavna. Potrebujemo vhodne pozivne enote in notranje sprejemne enote – monitorje, ki jih enostavno povežemo z računalniškim kablom UTP na matrično PoE stikalo (switch), ta pa je povezan na internetno omrežje. Torej ne potrebujemo centrale, kot je bilo to v navadi pri klasični domofoniji. Na mrežno stikalo se lahko povezuje tudi elemente video nadzora, kot so snemalna naprava in video kamere, zato lahko snemajo tudi kamere, ki so del video domofonskega sistema. Video domofonski sistem lahko upravljamo in nadziramo s pomočjo pametnega telefona, na katerega naložimo aplikacijo Hik-Connect. S telefonom lahko sprejemamo klice iz pozivne enote, če na objektu ni prisotne nobene osebe, ali pa preprosto odpremo vrata na daljavo.

Vhodne pozivne enote so že lahko kompleti, ki so sestavljeni ali modularni. Razlika je le v tem, da modularne pozivne enote lahko sestavljamo po različnih modulih, glede na potrebe in želje uporabnika. Osnovni modul ima vgrajeno kamero za prepoznavo oseb, tipko za klic, mikrofon in zvočniški modul za komunikacijo, ostali moduli pa omogočajo še dodatne funkcije, kot so odpiranje vhodnih vrat s kartico, na kodo, prstni odtis in s prepoznavo obraza, dodatne tipke ipd.

Odlična rešitev za večstanovanjske objekte
Posebej bi izpostavili odlično rešitev, ki jo ponuja Hikvision na področju video domofonije za večstanovanjske objekte, kot so stanovanjski bloki in stolpnice. Namesto velikanskih pozivnih enot pred vhodi v objekt s številnimi pozivnimi tipkami ima Hikvision rešitev z majhno pozivno enoto, kot je običajna recimo za zasebno hišo, in je obiskovalcu enostavna za uporabo. Veliko število izbornih gumbov zamenjuje le nekaj tipk, ki omogočajo izbiro stanovanj in klic iz menija. Seveda s tem načinom prihranimo tudi na prostoru. Taka enota je praviloma tudi cenejša in enostavnejša, na primer pri spreminjanju imen stanovalcev, kjer se sprememba izvede programsko.

Uporabniki, pri katerih smo vgradili video domofone Hikvision, so z opisanimi rešitvami zelo zadovoljni, saj zagotavljajo učinkovitejšo uporabo in povezljivost z videonadzornim sistemom. Bodočim uporabnikom svetujemo, da že v fazi projektiranja predvidijo simbiozo med sistemi in tako zagotovijo lažjo montažo in hitrejšo uvedbo programskih rešitev.