Naredite dom pametnejši s Satel-om

Še nedolgo nazaj so se alarmni sistemi uporabljali zgolj in izključno za varovanje naših domov. Z napredkom sodobnih tehnologij in avtomatizacije se danes alarmni sistemi lahko nadgradijo tudi s funkcijami za pametne hiše, ki so namenjene predvsem zahtevnejšim uporabnikom.

Prednosti pametne hiše so predvsem v varnosti, udobju, varčnosti in enostavnem upravljanju. Podjetje Satel je vodilno med proizvajalci varnostnih sistemov, ki omogočajo implementacijo pametnih inštalacij.

Pametna hiša
Pametna hiša (angl. smart house) omogoča enostavno upravljanje in nadzorovanje pametnih inštalacij na daljavo. In to s pomočjo pametnega telefona, tablice, računalnika ali npr. tipkovnice protivlomnega sistema, lahko se pa upravlja kar sama avtomatsko.

Med pametne inštalacije štejemo različne sisteme, ki so nameščeni v hiši. To je lahko ogrevanje, prezračevanje, razsvetljava, senčila, klimatska naprava, multimediji, zalivalni sistemi in še se kaj najde. Edini pogoj je, da so te inštalacije povezane na enotno platformo, preko katere lahko komunicirajo med sabo. Kdaj in kako se posamezne naprave odzovejo oz. aktivirajo, je stvar potreb posameznega naročnika. Lahko se krmilijo avtomatsko, na podlagi programa, lahko jih pa aktiviramo tudi ročno.

Kaj je KNX?
KNX je globalni standard za pametno upravljanje stavb. Samostojne naprave, ki so vključene v sistem KNX, so povezane v enotno omrežje, ki omogoča integracijo različnih sistemov.

Sistem za avtomatizacijo stavb po standardu KNX lahko soustvarjajo naprave različnih proizvajalcev. Združljivost vseh modulov, hkrati pa njihovo skladnost, testira neodvisni laboratorij, ki je akreditiran pri Združenju KNX. Trenutno jih na vsem svetu obstaja šestnajst. Eden izmed njih je tudi laboratorij našega poslovnega partnerja SATEL Accredited Test Laboratory.

Satel in KNX
Za pametno hišo potrebujemo naslednje elemente sistema Satel:
• protivlomno centralo INTEGRA ali INTEGRA PLUS,
• nadzorno tipkovnico na dotik INT-TSI,
• mobilno aplikacijo INTEGRA CONTROL in
• integracijski modul INT-KNX-2.
Nadzorna tipkovnica se uporabi za vsakodnevno upravljanje s protivlomnim KNX sistemom pametne hiše, medtem ko se mobilna aplikacija na pametnem telefonu uporablja za oddaljen dostop.

Modul INT-KNX-2 je ključni modul za integracijo protivlomnega in KNX sistema. Omogoča upravljanje priključenih KNX naprav in dobiva povratne informacije iz KNX sistema v alarmno centralo. Opremljen je s KNX vtičnico, ki mu omogoča direktni priklop na KNX vodilo.

Prednosti pametne hiše
Največje prednosti pametne hiše so v tem, da se nameščeni sistemi v hiši prilagajajo prejetim informacijam. To so npr. zunanja in notranja temperatura, dan ali noč, urniki prisotnosti oseb v prostoru itd.

S pomočjo pametnega telefona pa lahko na daljavo tudi ročno upravljamo z aplikacijo. 

Zaradi vseh teh dejavnikov pametna hiša nudi varnost, udobje in tudi varčnost, saj se sistemi vklopijo le po potrebi in izklopijo, ko je dosežena nastavljena vrednost izbranih parametrov.

Inštalacije
Odločitev za pametno hišo in pametne inštalacije je najbolje sprejeti že na začetku gradnje, v fazi projektiranja, saj morajo biti inštalacije ustrezno izvedene. Kasnejša odločitev za pametno hišo lahko pomeni dodatne inštalacije, ki jih je včasih težko izvesti, nenazadnje pa povzročijo tudi dodatne stroške.

Nekaj primerov pametnih inštalacij:

Razsvetljava:
• avtomatski vklop/izklop razsvetljave preko senzorjev prisotnosti,
• avtomatski vklop zunanje razsvetljave, ko se stemni,
• prižiganje in ugašanje razsvetljave v posa-meznih prostorih v primeru odsotnosti, ki daje občutek, kot da smo doma (varnost).

Upravljanje senčil:
• spuščanje in dviganje senčila glede na zunanjo svetlobo; npr. zvečer, ko pade mrak, se senčila avtomatsko spustijo, zjutraj ob zori pa se avtomatsko dvignejo,
• spuščanje in dviganje senčil glede na zunanjo/notranjo temperaturo in/ali glede na zunanjo svetlobo.

Ogrevanje/hlajenje:
• izklop ogrevanja, ko je dosežena primerna temperatura,
• avtomatsko znižanje temperature v primeru odsotnosti ali ponoči,
• ob poletni vročini se senčila avtomatsko
spustijo in zažene klimatska naprava,
dokler se ne doseže zahtevana temperatura v prostoru.

Zalivanje vrta:
• avtomatsko zalivanje vrta ob določenih urah, tudi ko vas ni doma in samo po sončnem dnevu.

Odsotnost od doma:
• avtomatski izklop naprav, ki niso nujne, npr. razsvetljave (varčevanje),
• nastavitev ogrevanja pozimi na minimum (varčevanje),
• vklop alarmnega sistema (varnost).

Multimediji:
• avtomatsko predvajanje glasbe, npr. zjutraj, ko vstanemo iz postelje,
• multimedijska soba se spremeni v kino- dvorano; spusti se filmsko platno, zažene se video projektor, vklopi se ambientalna razsvetljava, spustijo se žaluzije itd.

Igor Rot, dipl.inž.el.,
direktor projektive