Domov
STORITVE VAROVANJA VARNOSTNI SISTEMI UPRAVLJANJE STAVB DRUGE STORITVE REFERENCE
Domov > Svetujemo > Varen dom

Mehansko varovanje doma

Najlažji vstop v objekte je skozi vrata in okna, zato se pri protivlomni zaščiti osredotočimo predvsem na ta del.

Protivlomna vrata

Za višjo stopnjo varnosti se priporočajo dodatni varnostni elementi, ki preprečujejo enostavno snemanje vrat ali oken s tečajev, lomljenje ključavnic, vrtanje v cilindrične vložke... Z dodatnimi ključavnicami lahko nadgradimo tudi okna in balkonska vrata.

brezskrben dopust

Že namestitev ščitnikov na cilindrično ključavnico, ki štrli iz vrat, otežuje njeno lomljenje. V Sloveniji je namreč še vedno najpogostejši način vloma v objekt z lomljenjem nezaščitenega zunanjega dela ključavnice.

Najvišjo stopnjo mehanske zaščite vrat dosežemo z namestitvijo varnostnih protivlomnih vrat, ki za vsakega nepridiprava predstavljajo resno težavo, saj zaradi svoje konstrukcije in izdelave onemogočajo enostaven in neslišen vstop v objekt. Vrata naj se odpirajo navznoter, naj imajo kukalo, stekla naj bodo protivlomna, tečaji skriti, zaklepanje večtočkovno, ključavnica pa ojačana ali z nameščenim varnostnim ščitom. Priporoča se tudi druge elemente mehanskega varovanja, kot so zapore in verižice.

Sistem ključev

Tudi namestitev najkakovostnejših vrat ne bo dosegla učinka, če ne zagotovimo, da so zaklenjena. Vzpostavitev sistema ključev je vsekakor eden od pomembnih elementov mehanske zaščite. Izdelava dvojnikov ključev naj bo mogoča le z varnostno lastniško kartico. Glavna vrata, tako vhodna v objekt kot tudi garažna in ograjna je potrebno dosledno zaklepati.

Namestitev luči na senzorski priklop pri vhodnih vratih je tudi eden ukrepov za odvračanje nezaželenih obiskovalcev. Koristen pripomoček za pravočasno prepoznavanje obiskovalcev so tudi domofonski sistemi.

Mehansko varovanje oken

Za dodatno zaščito oken lahko na stekla nalepimo varnostno folijo ali uporabimo protivlomno steklo. Pri bolj ogroženih objektih uporabimo tudi rešetke, običajno za kletne in pritlične prostore.

Varovanje zunanjosti objekta

Visoka ograja okrog parcele predstavlja dodatno mehansko zaščito, po drugi strani pa v primeru, da jo nepridipravi vendarle preplezajo, daje varno zavetje pred pogledi mimoidočih in sosedov. Rešetkasta kovinska ograja predstavlja težje prehodno oviro, še vedno pa omogoča vpogled v dogajanje neposredno pred objektom.

Pregled nad vhodi v objekt je s stališča protivlomne zaščite pomemben, zato temu prilagodimo tudi zazelenitev okolice objekta. Drevje tik ob objektu lahko vlomilcem olajša vstop skozi odprtine v višjih nadstropjih. Priročni so jim tudi predmeti, ki ležijo naokoli, na primer lestve.

brezskrben dopust

Drugi nasveti

Vlomilec ob vstopu običajno najprej preveri, kako bi najlažje prišel do raznih ključev in denarnic. Če so te stvari lahko dostopne (bližnja polica, žepi jakne,...), jih bo s pridom uporabil. Listek z zapisanimi PIN kodami poleg kreditnih kartic, avtomobilski ključi, generatorji gesel osebnega bančništva ipd. so poleg nakita, gotovine in prenosnih računalnikov za vlomilce prava poslastica.

Alarmni sistem nadgrajuje mehansko zaščito

Dobra mehanska zaščita je pomembna v smislu podaljševanja časa vloma v objekt. Boljša in močnejša je, več časa ji morajo posvetiti nepridipravi in manj jim ga ostane za izvršitev slabih namenov. Vendar mehanska zaščita ne alarmira, za to potrebujemo alarmni sistem.

Naprej >

Nasveti za varen dom

Poskrbite za varnost doma med dopustom
Med načrtovanjem daljše odsotnosti poskrbimo, da bo vse izgledalo, kot da smo doma. Pomembno je tudi, da so prostori storilcem čim težje dosegljivi.
Alarmni sistem in izvajanje intervencije
Alarmni sistem zazna napadalce in o tem ustrezno obvešča. Priporoča se prenos alarma na varnostno podjetje, ki ob alarmu takoj intervenira z usposobljenimi interventi.
Tehnično varovanje doma
S sistemi tehničnega varovanja je priporočljivo varovati vse dostope skozi okna in vrata, kjer bi lahko nepridipravi vstopili.
Mehansko varovanje doma
Izkušnje kažejo, da je najustreznejša oblika varovanja kombinacija kakovostnega mehanskega in tehničnega varovanja z alarmnim sistemom.

Fizično varovanje

Tehnično varovanje

Upravljanje stavb

Druge storitve

intervencija na alarm protivlomni sistem hišniška opravila servis gasilnikov
fizično varovanje premoženja protipožarni sistem varstvo pri delu varstvo pri delu
fizično varovanje bank video sistem investicijsko vzdrževanje restavracija Viktorija
fizično varovanje trgovin sistem pristopne kontrole čiščenje  
receptorska služba sistem mehanske zaščite administrativna dela  
varovanje prireditev protiropni sistem pravna opravila  
fizično varovanje oseb      
sintal noga     Vaša varnost je naša skrb    sintal noga

© Sintal koncern - Vse pravice pridržane   |   Pravno obvestilo  |   Piškotki  |   Načrt strani  |   Kontakt