Domov
STORITVE VAROVANJA VARNOSTNI SISTEMI UPRAVLJANJE STAVB DRUGE STORITVE REFERENCE
Domov > Info središče > Novice

Kako preprečiti tatvine med prazniki

 

Praznični čas v trgovine privabi posebej veliko ljudi. Kako zagotoviti, da prazničnega vzdušja ne izkoristijo nepridipravi? S strokovnjaki smo govorili o zaščiti nakupovalcev in trgovin.

Reševanje iz dvigal

Izbirajte trgovine, kjer se počutite varno.

Priprave na gostije in praznično obdarovanje imajo lahko tudi negativne plati. Gneča, hitenje in nepazljivost v trgovinah so priložnost za tatove. Na udaru je tako premoženje trgovin, kjer kradejo prodajne artikle, kot kupcev, ki jim izmikajo denarnice, telefone in celo nakupljene izdelke. Ustrezno varovanje bistveno zmanjšuje možnost, da prazniki pustijo grenak priokus.

Varovanje trgovin

"Trgovska središča so varovana s kombinacijo fizičnega in tehničnega varovanja," pove Sintalov varnostni strokovnjak Davor Pajk. "V večini trgovskih središč je 24 ur na dan prisotno varnostno osebje, ki mu pri delu pomagajo sistemi tehničnega varovanja. Ti največkrat obsegajo videonadzor, elektronski nadzor blaga s pomočjo varoval ter senzorje gibanja in loma stekla, ki trgovino varujejo v času, ko je zaprta za obiskovalce."

Izkušeni vodja varovanja Žarko Cener nam je skupaj s sodelavci pokazal, kako se Sintalov tim varovanja v trgovinah loti v praksi. Obiskali smo dve veliki varovani trgovski središči.

Znanje in dobro načrtovanje sta ključnega pomena

Stalna pozornost varnostnega osebja na sumljivo dogajanje ob pomoči sistemov tehničnega varovanja je osnova za dobro varovanje. Cener pa razloži, da so dodatni načini zagotavljanja varnosti in postopki, ki jih ob tem svetujejo, prilagojeni stanju v vsaki trgovini. "Pred kratkim smo v eni od varovanih trgovin svetovali, naj zaposleni ob prihodu na delo vedno preverijo varovala na dražjih artiklih. Začetni dvomi osebja trgovine so se kmalu razblinili, saj se je po nekaj tednih izkazalo, da so bili sumi upravičeni: organizirani tatovi so odstranjevali varovala." V drugem primeru so po pregledu "varnostnih lukenj" svetovali, naj v trgovini skrbno pregledajo in vodijo evidenco ključev. Odkrili so, da je enega od ključev omaric z vrednejšo robo obdržal nekdanji zaposleni, ki so ga varnostniki kmalu zatem zasačili pri poskusu kraje.

Reševanje iz dvigal

Dobra komunikacija med osebjem trgovine in varnostniki bistveno pripomore k dobremu varovanju..

Izjemnega pomena je tudi izobraževanje zaposlenih v trgovinah o varnosti, ki ga zato Sintalovi strokovnjaki pričnejo izvajati takoj ob pričetku varovanja. Cener pravi, da jih učijo prepoznavati sumljivo dogajanje in spodbujajo, da o tem komunicirajo z varnostnim osebjem. "Zaposlenim med drugim kažemo, na kakšne načine tatovi odtujijo stvari, da lahko prepoznajo sumljivo ravnanje," je še povedal. Pomembno je dodati, da lahko proti nepridipravom ustrezno ukrepa le varnostno osebje, saj je za to usposobljeno in pozna tudi samozaščitno ravnanje.

V trgovini pa lahko veliko škodo povzročijo tudi notranje kraje, ki jih zagrešijo zaposleni. "V dogovoru z naročnikom izvajamo kontrole ob odhodu zaposlenih domov, pogosto nenapovedane, tudi poslovodje ne vedo vedno zanje," pove Cener. Pred kratkim so v verigi trgovin, ki so jo prevzeli v varovanje, problem notranjih kraj na ta način bistveno zmanjšali.

_______________________________________________________

Na kaj naj bodo pozorni nakupovalci

Nakup se začne na parkirišču!

Pred nakupom:

Ne puščajte na vidnem mestu v vozilu vrednejših stvari, kot so torbice, denarnice, prenosniki, telefoni.

Preverite, ali ste zaklenili vozilo.

Obiskujte trgovine, kjer se počutite prijetno varno.

V trgovini:

Svojih stvari, posebej torb in denarnic, ne puščajte v nakupovalnih vozičkih. Torbe zaprite.

Ob odhodu iz trgovine:

Bodite pozorni pri nalaganju stvari v vozilo. Organizirani tatovi znajo hitro izkoristiti vašo nepazljivost ali vam preusmeriti pozornost ter izmakniti kakšnega od nakupov.

_______________________________________________________

Pomemben je učinek

Vedno znova se izkaže, da tatove odganja že sama prisotnost varnostnikov. Celo ravno takrat, ko smo spremljali varnostnike ob njihovem delu v trgovini, so ti na vhodu opazili dva "stara znanca", ki so ju že večkrat zasačili pri kraji na drugih objektih. Neizkušeno oko na njiju ne bi opazilo nič sumljivega, pomenljivo pa je, da sta trgovino hitro zapustila, ko sta opazila varnostnike. "Tatovi se varovanih trgovin raje izognejo," komentira Cener. Glede na zbrane podatke se pogostost kraj tam, kjer Sintal prevzame skrb za procese varovanja, bistveno zmanjša. "Predvsem v začetnih fazah pogosteje zasačimo tatove, sčasoma pa jih varovanje vse bolj odvrača že od poskusov," je dodal.

In kateri izdelki so v predprazničnem času najbolj privlačni? "Že novembra je opazno več poskusov kraj alkoholnih pijač in suhomesnatih izdelkov."

Pozornost Sintalovih varnostnikov pa večkrat prispeva tudi k temu, da se k pravemu lastniku vrneta denarnica ali torba nakupovalca. Zmikavte, ki izkoristijo nepozornost kupcev, varnostniki največkrat opazijo prek videonadzora in ustrezno ukrepajo. "Našo strokovnost in prispevek k varnosti prepoznavajo tako osebje trgovin kot kupci," pove Cener.

 

Reševanje iz dvigal


"Odkar naše trgovsko središče varujejo Sintalovi varnostniki, se je število kraj zmanjšalo. Osebje in nakupovalci pa imamo prijeten občutek varnosti."


Tjaša Arh, namestnica poslovodje,
Merkur Ljubljana Vižmarje

Namestnica poslovodje v Merkurjevem centru Tjaša Arh je povedala, da so s timom Sintala in njegovim načinom varovanja zelo zadovoljni. "Odkar smo pričeli sodelovati, je razlika opazna. V trgovini je čisto drug občutek, tudi za stranke, ki imajo občutek varnosti in podzavestno dobijo tudi boljši vtis o trgovini." Prodajalec Nino Močnik se strinja: "Pomirjujoče je, da lahko pokličeš varnostnika, če se pojavijo težave. Včasih imamo opravka z nasilnimi strankami. Že prisotnost varnostnika v uniformi ljudi umiri in lahko razrešimo probleme."

Dobro počutje kupcev v trgovini je v interesu kupcev in trgovcev. "Veseli nas, da prispevamo k temu," zaključi Cener.

Novice

Razvojne novosti v fizičnem varovanju
Predstavljamo izboljšavo, ki smo jo v sklopu digitalizacije v Sintalu uvedli na področju fizičnega varovanja.
Pretočni rentgen kot varnostni ukrep
Pretočni rentgen je posebna oblika rentgenskega aparata za odkrivanje prepovedanih in nevarnih snovi ter predmetov ob pregledu prtljage, poštnih pošiljk, kontejnerjev in tovorov.
Kako preprečiti tatvine med prazniki
Nakup se začne že na parkirišču, pravijo varnostni strokovnjaki. Na kaj moramo biti pozorni, da prazniki ne bodo pustili slabega priokusa?
7 varnostnih novosti
Predstavljamo novosti enega največjih proizvajalcev pametnih alarmnih sistemov, podjetja Satel.
Izobraževalni dogodek za preventivo pred terorizmom
Sintal je organiziral posvet o varnostnih grožnjah in kako se pred njimi zaščititi, da bi znanje o preventivne ukrepe razširil v čim širšo javnost.
Kako ukrepa varnostno osebje v primeru terorističnega napada?
Za varnostno osebje v Sintalu izvajamo izobraževanja za primere kritičnih situacij, izdali smo tudi izobraževalno knjižico.
Ali se moramo pripraviti na teroristična dejanja?
Preventivno ravnanje je še kako pomembno in z njim lahko veliko pripomoremo k varnosti.
Kako ravnati v primeru terorističnega napada
Opisano ravnanje vam lahko reši življenje.
Planica pripravljena
Tudi letos Sintal varuje vse dni smučarskih poletov v Planici.
25 let Sintala
Koncern Sintal v letu 2016 praznuje 25 let uspešnega delovanja.
Kaj storiti, če ostanem ujet v dvigalu?
Ostati ujet v majhnem prostoru, morda celo visoko nad trdnimi tlemi, je za marsikoga scenarij za nočno moro ali grozljivko. A se v resnici dogaja, in to celo dnevno.
Avtoriteta brez razkazovanja mišic
Varovanje šol - Pri fizičnem varovanju šole je najbolj pomembno, da zna varnostnik vzpostavljati red brez razkazovanja mišic.
Spletna aplikacija za nadzor nad varnostjo objektov
Razvoj - V Sintalu smo razvili internetni portal, ki bo naročnikom omogočal hitrejši, enostavnejši in učinkovitejši dostop do nekaterih podatkov o stanju varnosti na njihovih varovanih objektih.
Navijajmo brezskrbno
Prizorišča po Sloveniji, 9. 2. 2015 - Tudi v tej zimi nam srca grejejo uspehi naših smučark in smučarjev, skakalk in skakalcev, deskarjev in deskark, biatlonk in biatloncev ...
Uniforma in njen pomen
Prisotnost osebe v uniformi ponavadi spremeni razpoloženje ostalih prisostnih. V prisotnosti varnostnika ali policista kriminalci in prekrškarji načeloma kontrolirajo svoje vedenje, ostali pa se počutijo varnejše.
Za miren spanec
Po statistikah policije so vlomi v stanovanjske objekte zadnja leta vse bolj pogosti. Podatki Sintala kažejo, da stopnja varnosti domov, ki jih varuje Sintal, ostaja visoka. Nepridipravi se varovanih domov raje izognejo.
Pametne kamere za pametnejše varovanje
Za zanesljivo varovanje je potrebna kakovostna profesionalna oprema. Hikvision je razvil pametne kamere, ki so se veliko naučile od pametnih "gadgetov".
Zavod za varstvo pri delu
Konec lanskega leta smo na dražbi kupili večinski delež ZVD Zavoda za varstvo pri delu d.d., saj smo ocenili, da bo povezovanje dejavnosti naših družb prineslo sinergijske učinke.
Vzdrževalec za 21. stoletje
Upravljanje in vzdrževanje - V Sintalu Eko smo razvili nov način upravljanja stavb, prilagojen današnjim zahtevam in zmogljivostim naročnikov.
Slovenski skakalni praznik 2014
Planica, 24. marec - Letošnja Planica je bila kljub slabemu vremenu pravi praznik za zveste domače navijače.
Planica 2014
Planica, 20.-23. marec - Velikanka tudi letos gosti zaključne prireditve svetovnega pokala v smučarskih skokih.
53. Pokal Vitranc
Kranjska Gora, 9. 3. 2014 - "Sončno vreme, izjemno vzdušje, ogromno navijačev, odlična proga, dobra tekma. Tako lahko strnemo letošnje dogajanje ob 53. Pokalu Vitranc," so zapisali organizatorji ob koncu uspešno izpeljanega večdnevnega dogodka.
Izkušnje iz Sočija
Soči, Ljubljana, 26. 2. 2014 - Predstavniki Sintala so med olimpijskimi igrami obiskali ruski Soči in se na lastne oči prepričali, kakšne varnostne ukrepe so uporabili organizatorji 22. zimskih olimpijskih iger.
Intervju: Bogdan Gabrovec, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije
Soči, Ljubljana, 26. 2. 2014 - O varovanju olimpijskih iger smo se prepričali na lastne oči. Povprašali pa smo tudi Bogdana Gabrovca, podpredsednika olimpijskega komiteja Slovenije.
Varovanje v času naravne katastrofe
Ljubljana, 8. 2. 2014 - Slovenija se v zadnjih dneh sooča z naravno katastrofo. Sintalove ekipe tudi na najbolj prizadetih območjih s požrtvovalnostjo in profesionalnostjo kljub težavnim razmeram uspevajo zagotavljati varnost naročnikom in drugim.
Slovenski kulturni praznik
Ljubljana, 8. 2. 2014 - Na dan Franceta Prešerna, enega največjih slovenskih pesnikov in avtorja besedila slovenske himne, v Sloveniji praznuje kultura.
Centralni nadzorni sistem C4
Ljubljana, 3. 2. 2014 - Združitev alarmnih in video sistemov CND C4 omogoča enostavnejše, hitrejše in bolj učinkovito ukrepanje ob dogodkih.
Zima 2014, zima športov
To zimo nam bo še vroče. Ne glede na temperature, saj nas in naše športne junake čakajo številni veliki športni dogodki na domačih tleh, pa še olimpijske igre.
Znate ravnati ob požaru?
Ljubljana, 9. 10. 2013 - Letošnji mesec požarne varnosti pod geslom "Začetne požare lahko pogasimo sami".
Evforični, a varni EuroBasket 2013
Ljubljana, 9. 10. 2013 - Uspešno smo zaključili največji projekt varovanja, ki smo se ga lotili doslej.
EuroBasket 2013
Ljubljana, 4. 9. 2013 - Pričel se je največji športni dogodek v zgodovini Slovenije. Na prizoriščih se je treba strogo držati varnostnih pravil. Seznanite se z njimi in se tako izognite nepotrebnim nevšečnostim.
Notranja tatvina v Sintalu: Strankam denar povrnjen
Ljubljana, 8. 4. 2013 - V Sintalu smo se v noči s sobote, 6. aprila, na nedeljo, 7. aprila, soočili z notranjo tatvino. Večino ukradenega denarja smo strankam že povrnili, preostanek pa bomo izplačali v prihodnjih dneh.
Varovanje prireditve: Planica 2013
Planica, 24. 3. 2013 - Letos je smučarske polete v Planici obiskalo kar 54.000 ljudi, slovenski orli so se sijajno odrezali, Sintal pa je poskrbel za odlično varovanje.
Sprejem junakov zime
Ljubljana, 19. 3. 2013 - Zimske športne junake je pričakalo kar deset tisoč navijačev, Tina Maze, Peter Prevc in Jakov Fak so se skozi množico oboževalcev prebili v družbi Sintalovih varnostnikov.
Na terenu z vzdrževalcem iz Sintala Eko
Ljubljana, 19. 3. 2013 - Vzdrževalec objekta mora danes obvladati številna dela, ki si jih hišniki še pred nekaj leti niso znali niti predstavljati. Siniša Cilenšek iz Sintala Eko nam je pokazal, kako poteka dan vzdrževalca.
Odslej enostavno prepoznavanje kakovosti alarmnega sistema
Ljubljana, 19. 3. 2013 - V veljavo stopajo obvezni standardi za elemente sistemov tehničnega varovanja. Nanje morajo biti pozorni tako izvajalci kot naročniki varnostnih sistemov.
Kraje v trgovinah v 2012: Največ preprečili kraj hrane
Sintal po Sloveniji, 14. 3. 2013 - Tudi letos smo opravili raziskavo o ukrepih varnostnikov v trgovinah. Ugotovili smo porast poskusov kraj hrane v primerjavi z ostalimi artikli.
Odličnost: Sintalova priznanja 2012
Ljubljana, 23. 11. 2012 - Prednovoletna prireditev koncerna Sintal in Sintalovi naj varnostnik/ca, tehnik, vzdrževalec, prevoznik denarja, intervent, operater VNC 2012.
EuroBasket 2013
Ljubljana, 18. 11. 2012 - V Postojnski jami bodo na svojevrstemu spektaklu izžrebali skupine EuroBasketa 2012. Ponosni pokrovitelj je tudi Sintal.
Sintal na leto pregleda na tisoče gasilnikov in požarnih javljalnikov
Ljubljana, 28. 9. 2012 - Požarni javljalniki, gasilni aparati in drugi elementi protipožarne zaščite - brez rednega vzdrževanja se nanje ne moremo zanesti.
Vnela se je postelja, prebudil le protipožarni sistem
Ljubljana, 25. 9. 2012 - Protipožarni sistem in intervent, ki se je odzval na alarm, sta preprečila, da bi imel požar v domu za ostarele hujše posledice.
Sintalova raziskava in podatki Zbornice poželi veliko zanimanja
Ljubljana, 23. 7. 2012 - Statistike ZRSZV o ukrepih varnostnikov v lanskem letu in izsledki raziskave koncerna Sintal o krajah v trgovinah so poželi veliko zanimanja. Vprašanje št. 1: Kdo je tipičen tat?
Zbornica RS za zasebno varovanje: Ukrepi varnostnikov v letu 2011
Ljubljana, 18. 7. 2012 - Podatki ZRSZV o ukrepih varnostnikov v letu 2011 kažejo, da so varnostniki koncerna Sintal opravili kar 29,5 % vseh ukrepov.
Kliniki donirali dva računalnika
Ljubljana, 8. 5. 2012 - Operativni vodja Matevž Debelak je v imenu Sintala Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja predal dva računalnika, ki bosta pripomogla k hitri in kakovostni obravnavi bolnikov.
Organizirali prikaz varnega streljanja
Jesenice, 18. 5. 2012 - Sintalovim varnostnikom, ki nosijo strelno orožje, tega na srečo še ni bilo treba uporabiti. Za varno uporabo so odlično usposobljeni. Javnosti smo predstavili, kako potekajo njihovi treningi.
Varnostnik Nejc Sitar, skromni junak
Ljubljana, 10. 4. 2012 - Junaštvo varnostnika Sintala Nejca Sitarja, ki je starejšemu gospodu rešil življenje, so prepoznali tudi na Žurnalu. Vključili so ga v izbor za Junaka Slovenije.
Sintalovi varnostniki v 17 trgovinah preprečili 565 kraj
Da so naši varnostniki uspešni pri preprečevanju kraj v trgovinah, je jasno. Kaj pa se lani je nepridipravom največkrat nalepilo na prste?
Ženske v koncernu Sintal
Ljubljana, 8. 3. 2012 - Ob prazniku žena smo se sprehodili po koncernu Sintal in povprašali tri dame različnih poklicev, kako se počutijo v tradicionalno moškem poslu varovanja.
Sintal podprl podelitev nagrad GZS
Ljubljana, 6. 3. 2012 - Koncern Sintal je podprl letošnjo podelitev nagrad Gospodarske zbornice Slovenije.
Sintal pokal Slovenije: podelili nagrade zmagovalcem
Maribor, 26. 12. 2011 - Na pobožični dan je Viktor Pistotnik, član uprave koncerna Sintal, predal nagrade predstavnikom najboljših ekip na šahovskem tekmovanju Sintal pokal 2011.
Slavnostno obeležili prvih dvajset let koncerna Sintal
Letos mineva dvajset let od ustanovitve koncerna Sintal. Da jih imaš le enkrat dvajset, velja tudi za podjetje, zato smo obletnico svečano obeležili.
Priznanja zaslužnim sodelavcem
Ljubljana, 8. 12. 2011 - Že dvanajsto leto smo nagradili sodelavce, ki so se posebej izkazali. Osemnajsterico ambasadorjev Sintala smo povabili v restavracijo Viktorija.
Sintal podaril računalnika
Ljubljana, 17. 11. 2011- Članica uprave Sintala Lidija Pilko je predstavnici društva za duševno zdravje Šent v uporabo predala dva računalnika.
Priznanja koncerna Sintal za odličnost
Ljubljana, 9. 11. 2011 - Kdo se bo na steni slavnih pridružil odličnikom iz prejšnjih let?
Interventi s pametnimi telefoni
Intervencija je mobilna služba, zato mora vsak intervent ves čas imeti pri sebi podatke o varovanih objektih in kontaktnih osebah. Razvili smo lastno rešitev; uporabljamo pametne telefone in platformo android.
Tudi 14. zunanja presoja za certifikat ISO 9001 uspešna
Kranj, 20. 6., in Ljubljana, 21. 6. 2011 - V Sintalu d.d. so predstavniki SIQ izvedli zunanjo presojo sistema vodenja kakovosti.
Raziskava javnega mnenja o varnosti
Ljubljana, 30. 5. 2011 - Pred začetkom poletnih počitnic smo v Sintalu pri agenciji Giedon naročil javnomnenjsko raziskavo o varnosti.
Darujmo kri
Ljubljana, 16. 5. 2011 - Tudi Sintal sodeluje v največji slovenski krvodajalski akciji z nazivom Daruj energijo za življenje - postani krvodajalec.
Zmagovalni dres Tine Maze v Sintalu
Ljubljana, 2. 3. 2011 - Na dobrodelni dražbi smo kupili zmagovalni dres letošnje svetovne prvakinje v veleslalomu Tine Maze.
Trendi varovanja
Ljubljana, 3.1.2011 - V Sintalu neprestano sledimo svetovnim trendom varovanja.
Petdeset Sintalčkov
Ljubljana, 15. 12. 2010 - Izdali smo že petdeseto številko časopisa Sintalček.
Obiskali smo sejem varovanja v Milanu
Milano, 18. 11. 2010 - V Sloveniji že vrsto let ni bilo sejma varovanja, zato smo se po novo znanje odpravili v Milano.
Novinarji na obisku
Ljubljana, 15. 6. 2010 - Na novinarski konferenci smo predstavnikom številnih medijev izpostavili problematiko varovanja doma v času letnih dopustov.
Le Sintal z neprekinjenimi komunikacijami
Sodobni sistem omogoča neprekinjene in neposredne...
Edini z dvema licencama za varnostno nadzorni center
Sintal je edino podjetje za varovanje v Sloveniji...

Fizično varovanje

Tehnično varovanje

Upravljanje stavb

Druge storitve

intervencija na alarm protivlomni sistem hišniška opravila servis gasilnikov
fizično varovanje premoženja protipožarni sistem varstvo pri delu varstvo pri delu
fizično varovanje bank video sistem investicijsko vzdrževanje restavracija Viktorija
fizično varovanje trgovin sistem pristopne kontrole čiščenje  
receptorska služba sistem mehanske zaščite administrativna dela  
varovanje prireditev protiropni sistem pravna opravila  
fizično varovanje oseb      
sintal noga     Vaša varnost je naša skrb    sintal noga

© Sintal koncern - Vse pravice pridržane   |   Pravno obvestilo  |   Piškotki  |   Načrt strani  |   Kontakt